STORY-BASED TRANSFORMATION PROCESS

 

Majoritatea oamenilor întâmpină dificultăți atunci când își propun un proces de transformare. La fel se întâmplă și în cazul echipelor sau organizațiilor. Iar principalul motiv este reprezentat de rezistența noastră naturală la schimbare.

Atunci când ne propunem, la nivel individual sau organizațional, un obiectiv de transformare, creierul nostru va opune în mod automat rezistență din dorința de a conserva energie și de a executa rutine pe care le știe deja (rămânerea în zona de confort).

Din acest motiv, când vine vorba de schimbare, cei mai mulți oameni se vor opune cu înflăcărare, câțiva se vor supune, dar foarte puțini și-o vor asuma cu deschidere și se vor lupta pentru a o face să se întâmple.

Cheia în a schimba acest raport, este capacitatea procesului de transformare de a susține și a dezvolta comportamente constructive și de a reduce reacțiile pasive și agresive.

Aici intervine Story-Based Transformation Process.

Story-Based Transformation Process

 

Ce este Story-Based Transformation Process?

Story-Based Transformation Process (sau STP) este o metodologie inovativă pentru transformări individuale și de grup rapide ce folosește ultimele descoperiri din neuroștiință.

Pe lângă sporirea adaptabilității și a productivității, rezultatele STP sunt vizibile și în creșterea constructivității relațiilor, mai ales în situații de stres și presiune.

De cele mai multe ori această transformare se dovedește a fi rodnică în viața personală a clientului, ajutându-l să construiască relații mai bune cu ceilalți adulți din familie, cât și cu copiii, lucru care capacitează și susține îmbunătățirea performanțelor profesionale.

Cum diferă de alte metodologii?

Spre deosebire de alte abordări (coaching, psihoterapie, consultanță, etc.) Story-Based Transformation Process se bazează pe invățare inductivă din multiple experinețe și scenarii.

STP integrează schimbul zilnic de povești scurte, iar acest schimb ne activează creierul mai tare decât orice altă experiență.

Totodată, STP operează cu neuroplasticitatea creierului – capacitatea acestuia de a își schimba structura conexiunilor sinaptice în funcție de experiențe și concentrarea atenției.

STP poate fi lucrat la distanță (online) și se concentrează pe a produce schimbări rapide (2-3 luni) și sustenabile în tiparele de gândire și comportament.

 

Cum funcționează Story-Based Transformation Process?

 

Scopul

Scopul STP este de a transforma tiparele de gândire și comportament pasive și agresive în tipare de gândire și acțiune constructive, de natură să susțină obiectivele de dezvoltare ale clientului.

Simplificând, STP ne ajută să ne restructurăm tiparele de gândire și să facem din creierul și obiceiurile noastre cognitive aliați în tentativa de a fi în fiecare zi cea mai bună variantă a noastră.

Procesul

Metoda constă în schimbul zilnic de povești scurte, între client și consultant. Clientului îi va lua 15-30 de minute pe zi, 6 zile pe săptămână, timp de aproximativ 8-10 săptămâni să atingă obiectivele de transformare dorite.

Procesul începe cu o evaluare a stilurilor de gândire curente ale clientului, alături de stabilirea obiectivelor de transformare și cu descrierea pe larg a pașilor ce vor urma.

Apoi, STP continuă cu 6 stagii cu cerințe specifice, începând cu povești generale din cărți sau filme și până la povești din viața cotidiană a clientului.

Clientul poate să scrie poveștile în orice moment al zile, de pe orice device, de oriunde.

Relația între consultant și client este oricând deschisă la feedback și întâlnirile live pot avea loc oricând se simte nevoia lor.

Procesul se încheie dupa 8-10 săptămâni cu o reevaluare a stilurilor de gândire ale clientului, pentru a carta transformarea și a stabili pașii următori.

 

Dacă sunteți interesați de Stroy-Based Transformation Process va invit sa imi scrieti.