ce e carisma?” , „te nasti cu ea sau se dezvolta in timp?” , „cum pot sa fac sa fiu mai carismatic?”  – fie ca avem pozitii de leadership in diferite organizatii, fie ca vorbim des in public sau ca tinem prezentari, fie ca vrem sa fim mai atragatori pentru persoanele din jur sau sa ne facem mai usor ascultati, cu siguranta toti ne-am pus intrebarile astea la un moment dat.

Olivia Fox Cabane – autoarea „The Charisma Myth” e de parere ca da, carisma este invatabila si descopune comportamentul carismatic in 3 factori primi:

 • prezenta – sa fii 100% conectat la persoana sau publicul pe care le ai in fata.
 • putere – sa fii perceput ca fiind capabil să influentezi lumea din jurul tau (generic, sau in relatie cu persoana din fata ta).
 • caldura – oamenii trebuie sa simta ca iti pasa de ei si ca te preocupa binele lor.

In prezentarea de mai jos, Olivia vorbeste despre fiecare din cele 3 componente si explica cum pot ele fi manifestate si cultivate.

 


Un alt studiu foarte interesant vorbeste despre caraterul dobandibil al carismei si vine cu urmatoarele recomandari practice.

 

7 lucruri care te fac să fii mai carismatic

 • Frazeaza si comunica folosind metafore
 • Foloseste povesti si anecdote (daca sunt personale sunt cu atat mai puternice cu cat demonstreaza si experienta de viata)
 • Demonstreaza ca ai principii / convingeri morale (e important pentru oameni sa simta ca ai lucruri in care crezi / caracter puternic)
 • Sensibilitate la emotiile colectivitatii (sa ai capacitatea sa simti starea si energia unei multimi)
 • Sa ai asteptari / tinte inalte (probeaza viziune si putere de munca, ambele trasaturi atragatore)
 • Sa comunici (cu) incredere (poate ca cel mai atragător atribut de personalitate, mai ales la barbati)
 • Sa folosesti o paleta ampla de artificii oratorice precum liste, contraste si intrebari retorice, alaturi de un bun uz al comportamentului nonverbal si paraverbal precum mimica vie, tonalitate variata, etc.

3 thoughts on “Ce e carisma și cum să fii carismatic

 1. Stefana Badiu says:

  Bravo Paul, mi-a placut articolul, scurt si la obiect. Ca si actrita, da, consider ca aceasta carisma e clar o caracteristica ce se poate dobandi, nu te nasti cu ea. Poti sa ai dintii strambi, sa fii gras, sa ai nasul stramb sau sa un picior mai scurt si altul mai lung si totusi sa ai acel ceva, sclipirea aia care te face de neuitat.

  In actorie, noi, de multe ori, ne folosim de defectele unui om, aparent defecte si puse in contextul potrivit, ele sa para calitati, sa dea sarm individului. D-asta ajunge sa indragim persoane ca Jean Paler, Marinela Chelaru, Danny DeVito si exemplele pot continua.

 2. materiale publicitare says:

  Sunt uimit de subiectul de mai sus. Sa ne „antrenam” pentru a fi carismatici? Sa inteleg ca psihologia a tradus si acest aspect? Bravo. Articolul si trimiterile folosite sunt o adevarata comoara pentru cei care sufera de „nebagare in seama de catre toti ceilalti”. Sotia mea nu reuseste sa concentreze atentia oamenilor din jurul ei. De foarte multe ori este intrupta din ceea ce vorbeste, chiar si de catre prieteni, care deschid un alt subiect de discutie. Sufera foarte mult din aceasta cauza. Ea va fi urmatorul cititor al articolului. Multumesc.

 3. Paul Olteanu says:

  Multumesc pentru ganduri. Sunt mai multe materiale pe subiect. Cele de mai sus (si The Carisma Myth) sunt un inceput bun.

  Altfel, carisma presupune si foarte multa aliniere cu sine si incredere in propria persoana. Iar asta e un proces mai complex sau mai simplu, de la om la om.

  Partea buna este ca oricine o poate invata / dezvolta. Partea mai putin buna, nu oricine e dispus sa investeasca efortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.