Eu fac fundraising, iar asta presupune să primesc şi să scriu multe mailuri.
Ajung dimineaţa la birou, după ce pe drum Blackberry-ul a vibrat de 7-8 ori – semn că a sosit poştaşul – şi pornesc Netbook-ul. Zece mailuri pe contul personal şi înca 12 pe cel de serviciu. Nu vă speriaţi: doar 12 pentru că e încă dimineaţă.

Dar nu numarul mi se pare problematic, ci tonul şi structura lor.
Sunt mecanice şi plictisite, cu formulări şablonate şi false. Dacă vorbim de un contract, ştiu deja din subiect la ce să mă aştept în mail. Dacă vorbim despre o propunere de întâlnire mă pot aştepta din start la ceva de genul: “Aşteptăm un semn din partea dvs. cu o propunere de loc şi data”. Şi lista poate continua…
Am senzaţia că nu vorbesc cu nişte oameni, care traiesc şi ei diferite lucruri, ci cu nişte automate care au o lista de mesaje predefinite, pentru diferite situaţii.

Pe de alta parte, eu scriu aşa cum sunt: cu mult entuziasm şi cu multă energie.
Îmi dau seama că stilul ăsta deschis, amical şi glumeţ, nu este pentru toată lumea. Mi s-au mai spus lucruri de genul: “Ai grijă… ăştia din corporaţii s-ar putea să nu fie receptivi la aşa ceva” sau “Vezi că stilul ăsta amical şi glumeţ s-ar putea să nu le placă”. E posibil să nu placă tuturor, sunt de acord. Dar măcar scriu viu. Pun sentimente şi clipe de viaţă în cuvintele pe care le trimit, la urma urmei, unui om.
Şi sunt sigur ca oricine, din orice companie işi doreşte ca alături de cafeaua pe care şi aşa o soarbe cu ghionturi dimineaţa, să citească vorbele unui OM. Nu pe cele ale unui robot, nu pe cele ale unui automat cu formulări şablonate şi cu răspunsuri predefinite.

Viaţa într-o corporaţie poate fi obositoare şi apăsatoare. Te poate stoarce. Am văzut asta la prieteni şi la colegi. Şi tocmai pentru că e greu şi rutinar, cred că e foarte important să nu uităm să trăim şi atunci când scriem. Să punem puţin din sufletul şi din emoţia noastră de zi cu zi, în vorbele pe care le trimitem.
Dacă suntem plini de viaţa şi energie, poate că o să îi bucurăm şi pe cei de la capatul @. Daca avem o zi mai puţin fericită, poate îi prevenim prin felul în care scriem şi ei se pot purta în consecinţă.

Personal, cred cu tărie în faptul că a scrie viu, creativ şi autentic e mult mai valoros decât a scrie “la sigur”, automat şi standardizat. Viaţa şi diferitul ne fac să zâmbim!
Şi asta îmi aduce aminte de un citat (deşi nu mai ştiu unde l-am citit) care spunea aşa: “If you see a friend without a smile, give him one of yours”.

Eu zic aşa: “If you know someone without a smile, mail them one of yours!”

Cu drag,
Paul

7 thoughts on “From: Paul, cu drag

 1. Eddie Ezeanu says:

  Si eu sunt fan glumitze si formulari personalizate in emailuri.

  Pe de alta parte, acum cam ma gandesc, in ultimele zile am scris niste mailuri destul de seci. Poate e un semn ca am vrut sa scap cat mai repede de ele si ca m-am plicitsit de atatea emailuri.

  Voi vedea 🙂 Ce fac inca la calculator? …

 2. paula says:

  Bonjurica!

  Te stiam mai destrabalat in scriitura.. Iete ca te.ai adunat si.ai punctat f mijtou cum faci ziua buna daca renunti la ză „guler alb” mood 🙂

  Cum e la step-step?

 3. Paul says:

  Saliu! Mersi mult pentru comentariu şi apreciere. Mă străduiesc să mă adun şi mă bucur să aud că sunt pe drumul cel bun.

  La step-step, a fost frumos, căci s-a terminat. Am avut un mic spectacol de final, dar eu am fost trist şi retras pentru ca atunci când porţi 46 nu prea se găsesc pantofi. Dar cursul merită garantat!

  @Traian: Spor! D-abia aştept să te citesc!

 4. Thannya says:

  te-am vazut la oratorica si am vazut pe viu ce inseamna sa fii „viu in exprimare”:)
  tocmai mi-am dat si eu drumul la blog si inca ma chinui sa ma adun,dupa nenumarate carti si traininguri si lectii de viata, sa pot transpune in scris tot ceea ce simt si tot ceea ce vreau sa exprim.sper ca in curand sa o pot face mai bine!
  Te pup! Mult succes in continuare, si felicitari ca esti ceea ce esti la varsta pe care o ai!:)
  Pot spune ca mi te-asemeni in multe privinte si ca lumea are nevoie de cat mai multi oameni asemeni tie,asemeni noua!Cred cu tarie in trairea vietii la potentialul maxim! Keep going!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.